Τι πιο υγιεινό για το ανθρώπινο σώμα, από το να βρίσκεται μέσα σε ένα καθαρό νερό και την πισίνα να απολυμαίνεται αυτόματα. Η ηλεκτρόλυση άλατος είναι από τις πιο υγιεινές μεθόδους απολύμανσης του νερού της πισίνας. Αποτελεί μια αξιόπιστη και οικονομική μέθοδο απολύμανσης που καταργεί εντελώς τις ταμπλέτες χλωρίου.

Η απολύμανση του νερού της πισίνας με ηλεκτρόλυση άλατος αφορά ουσιαστικά την παραγωγή υποχλωριώδους νατρίου σε νερό που περιέχει αλάτι. Με την ηλεκτρόλυση άλατος επέρχεται διάσπαση του νατρίου και δημιουργείται φυσικό χλώριο.

Η ηλεκτρόλυση άλατος με την πάροδο των δεκαετιών κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς λόγω της πληθώρας των πλεονεκτημάτων της. Αρχικά, η πισίνα απολυμαίνεται αυτόματα με έναν πιο φυσικό τρόπο για το ανθρώπινο σώμα και πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Η δαπάνη για τα χημικά προϊόντα μειώνεται κατά 80%. Χρησιμοποιείτε μόνο αλγοκτόνο, κροκιδωτικό και ρυθμιστή του PH. Το μόνο προϊόν που προτίθεται είναι επιτραπέζιο αλάτι. Το κόστος συντήρησης είναι ελάχιστο και η κατανάλωση ρεύματος ελάχιστη. Το νερό είναι καθαρό, υγιεινό και κρυστάλλινο.

Πως λειτουργεί;

Οι χλωριωτές άλατος έχουν δώσει μία νέα διάσταση στην έννοια της επεξεργασίας του νερού της πισίνας. Βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, δεν απαιτούνται χημικά προϊόντα και κάνουν τη συντήρηση ευκολότερη.

Προσθέτουμε περίπου 4 gr αλάτι για κάθε λίτρο νερού που υπάρχει στην πισίνα. Η ποσότητα αυτή είναι περίπου 9 φορές λιγότερη από το αλάτι που περιέχεται στο νερό της θάλασσας και ίσο με το αλάτι που περιέχουν τα δάκρυα. Αφού διαλυθεί, ηλεκτρική τάση ασκείται μέσω ενός ηλεκτροδίου στο νερό που διέρχεται από αυτό και μετατρέπει το αλάτι σε χλώριο.

Όταν το χλώριο ολοκληρώσει την αποστολή του ως απολυμαντικό μέσο, μετατρέπεται ξανά σε αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση σε αλάτι παραμένει σταθερή και μόνο περιστασιακά συμπληρώνουμε αλάτι για να καλύψουμε αυτό που χάθηκε κατά το πλύσιμο των φίλτρων.

Πως να επιλέξετε το σωστό μοντέλο ηλεκτρόλυσης άλατος;

Μία πισίνα ιδιωτική ή και επαγγελματική έχει ανάγκη ημερησίως από 1 gr CL/m3 νερού + 7 gr CL/χρήστη. Ο αριθμός των χρηστών δεν είναι σταθερός οπότε για να επιλέξουμε το σωστό μοντέλο για μία πισίνα υπολογίζουμε τον μέγιστο αριθμό χρηστών που θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν σε μία ημέρα.

Παράδειγμα: Για μία πισίνα 80 m3 νερού ιδιωτικής χρήσης όπου θα την χρησιμοποιεί μία οικογένεια 4 ατόμων θα χρειαστούμε 80 m3 x 1 gr CL = 80 gr + 6 άτομα μέγιστο x 7 gr CL = 42 gr οπότε η συνολική ανάγκη σε χλώριο είναι 122 gr ημερησίως. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ζέστης εξατμίζεται κάποια ποσότητα χλωρίου. Αν υποθέσουμε ότι η πισίνα λειτουργεί 8 ώρες ημερησίως, τότε θα επιλέξουμε ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης άλατος 25 gr/h. Οπότε 25 gr/h x 8 ώρες = 200 gr. Άρα στις 8 ώρες απομένουν 78 gr ρεζέρβα. Αυτό σημαίνει πως σε απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή εάν μπουν στην πισίνα περισσότεροι κολυμβητές, η ηλεκτρόλυση άλατος θα καλύψει πλήρως την ανάγκη χωρίς να χρειαστεί καμία επιπλέον προσθήκη χλωρίου.

Πόσο αλάτι πρέπει να ρίξω στην πισίνα μου; Πόσο θα προσθέτω το μήνα;

Σκεφθείτε ότι το θαλασσινό νερό έχει περιεκτικότητα σε αλάτι περίπου 36 ppm δηλαδή 36 κιλά/m3 νερού. Μία συσκευή, για να παράξει την απαιτούμενη ποσότητα χλωρίου χρειάζεται 4 κιλά/m3 νερού πισίνας. Δηλαδή μία πισίνα 80 κυβικών συνολικού όγκου (και η δεξαμενή αν είναι υπερχείλιση) απαιτεί αρχική πλήρωση 80m3 x 4 κιλά = 320 κιλά αλάτι.

H σπατάλη σε αλάτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η συχνότητα καθαρισμού φίλτρων, διαρροές, εξωτερική θερμοκρασία, τιμή PH και συχνότητα χρήσης της πισίνας. Φανταστείτε ότι 1 gr αμμωνίας (ούρα) απαιτεί 7 έως και 13 γραμμάρια χλωρίου για να εξουδετερωθεί.

Πως ελέγχεται ο ρυθμός παραγωγής χλωρίου και το υπολειμματικό χλώριο;

Κάθε μονάδα ηλεκτρόλυσης διαθέτει ρυθμιστή παραγωγής χλωρίου και μας επιτρέπει ρυθμίσουμε την παραγωγή χλωρίου βάση των ωρών ανακυκλοφορίας που έχουμε ορίσει, την θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες.

Η εγκατάσταση ενός αυτόματου δοσομετρητή PH και χλωρίου με τη χρήση ηλεκτροδίων είναι ιδανική, καθώς ο μετρητής του χλωρίου θα δίνει πλέον εντολή στο ρελέ οπλισμού της ηλεκτρόλυσης και θα καθοδηγείται πλήρως από αυτό μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική τιμή σε υπολειμματικό χλώριο και PH.

Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος σε αναλώσιμα;

Mία πισίνα 80 m3 δεν ξεπερνά τον ένα σάκο 25 κιλών αλάτι μηνιαίως δηλαδή 25 x 0,50 ευρώ/κιλό = 12,50 ευρώ το μήνα.

Πόσο θα μου κοστίσει η ηλεκτρόλυση άλατος;

Οι τιμές ξεκινούν από 800 ευρώ.

Οι ηλεκτρολύσεις άλατος συνοδεύονται από διετή - τριετή εγγύηση.