Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένα κομμάτι του ηλιακού φωτός, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Τα υψηλότερα ενεργειακά μήκη κύματος της ακτινοβολίας UV έχουν τη μοναδική ικανότητα να καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς (βακτηρίδια, ιούς) στο νερό και στον αέρα, αποτρέποντας την πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν μολύνσεις.

 

Η απολύμανση με λάμπες UV είναι μία μοναδική και ταχεία τεχνική για την απαλλαγή του νερού από μικρόβια, βακτηρίδια και άλλα ρυπογόνα στοιχεία, χωρίς την χρήση θερμότητας ή χημικών. Αυτή η μέθοδος απολύμανσης του νερού είναι ιδανική για πολλές εφαρμογές, καθότι τίποτα δεν προστίθεται στο νερό. Επιπλέον, πέραν της εξαιρετικής απόδοσης αποστείρωσης, αυτή η μέθοδος είναι απλή, απαιτεί μικρή συντήρηση και είναι πιο αξιόπιστη από άλλες μεθόδους απολύμανσης του νερού.

Ουσιαστικά το νερό εισέρχεται στο σύστημα και ρέει κυλινδρικά στο χώρο μεταξύ του σωληνοειδή περιβλήματος χαλαζία και του εσωτερικού τοιχώματος του συστήματος. Οι κυκλικοί καθαριστήρες της λάμπας διεγείρουν τον στροβιλισμό του υγρού εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη έκθεση των αιωρούμενων μικροοργανισμών στις θανατηφόρες ακτίνες UV. Η βαλβίδα ελέγχου επιτρέπει οπτική παρατήρηση της λειτουργίας της λάμπας. Ο μηχανισμός καθαρισμού επιτρέπει τον περιοδικό καθαρισμό του χαλαζιακού σωλήνα χωρίς την ανάγκη αποσυναρμολόγησης ή διακοπής λειτουργίας του συστήματος. Το νερό που βγαίνει από το σύστημα είναι έτοιμο για απευθείας χρήση.

Ο συγκεκριμένος τρόπος απολύμανσης του νερού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την καταστροφή όλων βλαβερών οργανισμών. Η χρήση του UV, δεν αλλοιώνει την γεύση και την ποιότητα του νερού και δεν επηρεάζει την διαύγειά του. Το σύστημα UV εγκαθίσταται εύκολα στο δίκτυο. Οι λαμπτήρες UV είναι εύκολο να αντικατασταθούν και χρειάζονται αλλαγή μετά από ένα ολόκληρο χρόνο χρήσης. Παρόλο που το σύστημα UV απαιτεί λιγότερη ενέργεια από μία κοινή λάμπα, μπορεί να απολυμάνει ολόκληρη την παροχή του νερού.